xanthangummi: bruk og risiko

Xantangummi er et stoff som brukes i å lage noen matvarer og medisiner. Den har ulike effekter i disse produktene: Det kan legge til tykkelse, holde teksturer fra å endre, og holder ingrediensene på plass.

Xantangummi er funnet i mange typer av medisiner. Disse inkluderer

Xylitol er et karbohydrat som finnes i bjørk og flere typer frukt. Den har en kjemisk struktur som ser ut som en krysning mellom en sukker og en alkohol, men det er ingen av delene.

Xantan-gummi blir produsert ved fermentering av et karbohydrat (et stoff som inneholder sukker) med Xanthomonas campestris-bakterier, og deretter å behandle den.

Forskning på helseeffekter av xantangummi er begrenset. Folk bruker xantangummi til ulike formål, blant annet for å prøve å behandle eller håndtere disse forholdene

Forstoppelse. I en studie 1993, ga forskerne xantangummi daglig i 10 dager til 18 frivillige. De spiste 15 g av den ingrediens hver dag. Resultatene viste at xantangummi var en “effektiv avføringsmiddel”.

Tabletter som sakte brytes ned i bod; Flytende dråper for øynene

Diabetes. I en undersøkelse i 1985, ni personer med diabetes og fire personer uten diabetes spiste muffins som inneholder 12 gram xantangummi hver dag i seks uker. Den xantangummi ble knyttet til lavere blodsukker og lavere total kolesterol hos personer med diabetes.

Cøliaki. Personer med dette problemet må unngå et protein som kalles gluten. Dette proteinet finnes i mange korn, inkludert hvete, bygg og rug, noe som gjør det til en vanlig ingrediens i bakevarer og pasta. Gluten gjør deigen tøyelig, og det bidrar til å skape den luftige strukturen av bakevarer. Når baking, noen mennesker som unngår gluten blanding xantangummi med glutenfritt mel for å oppnå samme effekt.

Svelge problemer. Noen mennesker som har problemer med å svelge legge et produkt som kalles SimplyThick – som inneholder xantangummi – til mat og drikke for å gjøre dem lettere å svelge.

Nei Xantangummi er et tilsetningsstoff. Det er en vanlig ingrediens i prosessert mat.

Noen supermarkeder også bære xantangummi sammen med andre ingredienser for baking eller i naturlige matvarer området.

Bivirkninger. Xantangummi ser ut til å forårsake noen bivirkninger. En 1987 studie, der fem friske menn spiste omtrent 10 til 13 gram daglig, ingen bivirkninger. Det kan føre til at gass.

Risikoer. FDA har advart mot å gi SimplyThick til premature barn. Produktet har vært knyttet til en alvorlig fordøyelses problem kalt nekrotiserende enterokolitt hos spedbarn født for tidlig.

Interaksjoner. Fortell legen din om eventuelle kosttilskudd du tar, selv om de er naturlig. På den måten kan legen din sjekke om eventuelle bivirkninger eller interaksjoner med noen medisiner.

KILDER

Martindale – Den komplette stoffet referanse: “Xanthan gum”.

Thacker, AAPS A. PharmSciTech desember 201; vol 11: pp 1619-1626.

Center for Science i Public Interest: “. Kjemisk mat – lære om tilsetningsstoffer i mat”

Daly, J. British Journal of Nutrition, May 199; vol 69: pp 897-902..

Osilesi, O. Journal of Clinical Nutrition, oktober 198; vol 42: pp 597-603.

Colorado State University Extension: “Glutenfri baking.”

Woods, C. Journal of Perinatologi, februar 201; vol 32: pp 150-152.

SimplyThick nettsted.

Eastwood, M. tilsetningsstoffer og forurensninger, januar-mars 198; vol 4: pp 17-26.

Pressemelding, FDA, 20 mai 2011.

Hvilke Nutrient; Mangler du?