Wilms tumor

Wilms tumor er en sjelden nyrekreft som hovedsakelig rammer barn. Også kjent som nefroblastom, er Wilms tumor den vanligste kreft i nyrene hos barn. Wilms tumor oftest rammer barn i alderen 3-4 og blir mye mindre vanlig etter fylte fem.

Wilms tumor oftest forekommer i bare en nyre, selv om det noen ganger kan bli funnet i begge nyrer samtidig.

Forbedringer i diagnostisering og behandling av Wilms ‘tumor har bedret prognosen for barn med denne sykdommen. Utsiktene for de fleste barn med Wilms tumor er veldig bra.

Wilms tumor ikke alltid føre til tegn og symptomer. Barn med Wilms tumor kan vises sunn, eller de kan oppleve

Gjør en avtale med barnets lege hvis du merker noen tegn eller symptomer som bekymrer deg. Tegn og symptomer assosiert med Wilms tumor er ikke spesifikke for tilstanden og er mye mer sannsynlig å være forårsaket av noe annet.

Det er ikke klart hva som forårsaker Wilms tumor.

Legene vet at kreft begynner når celler utvikle feil i deres DNA. Feilene la cellene til å vokse og dele seg ukontrollert og å fortsette å leve når andre celler ville dø. De samler cellene danner en svulst. I Wilms ‘tumor, forekommer denne prosessen i nyreceller.

Når bør du oppsøke lege

Hva du kan gjøre

I et lite antall tilfeller, er feilene i DNA som fører til Wilms tumor føres fra foreldre til barn. I de fleste tilfeller er det ingen kjent forbindelse mellom foreldre og barn som kan føre til kreft.

Faktorer som kan øke risikoen for Wilms tumor inkluderer

Hva du kan forvente fra legen din

Wilms tumor oppstår oftere hos barn med visse avvik stede ved fødselen, inkludert

staging

Wilms tumor kan forekomme som en del av sjeldne syndromer, inkludert

Kirurgi for å fjerne hele eller en del av en nyre

Start med å lage en avtale med fastlegen din eller ditt barns barnelege hvis barnet har tegn eller symptomer som bekymrer deg. Hvis barnet ditt er diagnostisert med Wilms tumor, kan du bli henvist til en lege som er spesialist i behandling av kreft (onkolog) eller en kirurg som er spesialist i nyreoperasjoner (urolog).

kjemoterapi

Fordi avtaler kan være kort, og det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å få klar og vet hva du kan forvente fra legen din.

Strålebehandling

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For Wilms tumor, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å spørre andre spørsmål under din avtale.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan be

Å diagnostisere Wilms tumor, kan barnets lege anbefaler

Når barnets lege har diagnostisert Wilms tumor, han eller hun arbeider for å bestemme utstrekning (stadium) av kreft. Barnets lege kan anbefale en kiste X-ray, brystet CT scan og bein scan for å finne ut om kreften har spredd seg utover nyrene.

Legen tildeler ditt barns kreft en scene, noe som bidrar til å bestemme behandlingstilbud. Stadier av Wilms ‘tumor er

Behandling for Wilms tumor vanligvis innebærer kirurgi og kjemoterapi. Men behandlinger kan variere fra scenen av kreft. Fordi denne typen kreft er sjeldne, kan legen anbefale at du søker behandling ved barnekreftsenter som har erfaring behandling av denne type kreft.

Behandling for Wilms tumor begynner vanligvis med kirurgi for å fjerne hele eller en del av en nyre (nefrektomi). Kirurgi blir også brukt til å bekrefte diagnosen, ettersom vevet fjernet under en operasjon blir sendt til et laboratorium for å bestemme hvorvidt det er kreft.

Kirurgi for Wilms tumor kan omfatte

Kliniske studier

Kjemoterapi bruker kraftige medisiner for å drepe kreft celler i hele kroppen. Kjemoterapi behandling innebærer vanligvis en kombinasjon av medisiner som arbeider sammen for å drepe kreftceller. Kjemoterapi kan gis via en blodåre eller tatt i pilleform.

Hvilke bivirkninger barnet erfaringer vil avhenge av hvilke legemidler som er brukt. Vanlige bivirkninger er kvalme, oppkast, tap av matlyst, håravfall og hyppige infeksjoner. Spør barnets lege hva bivirkningene kan oppstå under behandlingen, og om det er noen potensielle langsiktige komplikasjoner.

Kjemoterapi kan brukes før operasjon for å krympe svulster og gjøre dem lettere å fjerne. Kjemoterapi kan brukes etter operasjonen for å drepe eventuelle kreftceller som kan forbli i kroppen. Kjemoterapi kan også være et alternativ for barn som kreft er for avansert til å bli fjernet helt med kirurgi.

For barn som har kreft i begge nyrer, kjemoterapi gis før operasjonen. Dette kan gjøre det mer sannsynlig at kirurger kan spare minst en nyre for å bevare nyrefunksjonen.

Strålebehandling bruker høy energi bjelker, slik som røntgen, for å drepe kreftceller.

Under strålebehandling, er barnet plassert på et bord og en stor maskin beveger seg rundt barnet, nettopp med sikte energi bjelker på kreft. Mulige bivirkninger er kvalme, diaré, tretthet og solbrenthet-aktig hud irritasjon.

Strålebehandling kan brukes etter operasjonen for å drepe eventuelle kreftceller som ikke ble fjernet under operasjonen. Strålebehandling kan også være et alternativ for å kontrollere kreft som har spredt seg til andre deler av kroppen, avhengig av hvor kreften har spredd seg.

Barnets lege kan anbefale å delta i en klinisk studie. Disse forskningsstudier la barnet ditt en sjanse til de nyeste kreft behandlinger, men de kan ikke garantere en kur.

Diskuter fordeler og risiko ved kliniske studier med barnets lege. De fleste barn med kreft melde i en klinisk studie. Imidlertid er innmelding i en klinisk studie opp til deg og barnet ditt.

Her er noen forslag til hvordan du lede din familie gjennom kreftbehandling

Wilms tumor kan ikke forebygges med noe du eller barnet ditt kan gjøre.

Hvis barnet ditt har tegn og symptomer som øker risikoen for Wilms tumor, kan barnets lege anbefaler periodiske nyre ultralyd for å se etter nyrefeil. Selv om denne screening ikke kan hindre Wilms ‘tumor, kan det bidra til å oppdage sykdommen på et tidlig stadium, når behandlingen er mest sannsynlig å være vellykket.

gå til legen din