viral gastroenteritt (magen influensa)

Viral gastroenteritt er en tarminfeksjon preget av diaré, magekramper, kvalme eller oppkast, og noen ganger feber.

Den vanligste måten å utvikle viral gastroenteritt – ofte kalt magen influensa – er gjennom kontakt med en infisert person eller ved inntak av forurenset mat eller vann. Hvis du er ellers frisk, vil du sannsynligvis gjenopprette uten komplikasjoner. Men for spedbarn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar, kan viral gastroenteritt være dødelig.

Det finnes ingen effektiv behandling for viral gastroenteritt, så forebygging er nøkkelen. I tillegg til å unngå mat og vann som kan være forurenset, grundige og hyppige hånd vasker er ditt beste forsvar.

Selv om det ofte kalles mage influensa, er gastroenteritt ikke det samme som influensa. Ekte influensa (influensa) bare påvirker luftveiene – din nese, hals og lunger. Gastroenteritt, på den annen side angriper tarmen, forårsaker symptomer, såsom

Avhengig av årsaken, kan viral gastroenteritt symptomer i løpet av én til tre dager etter at du er infisert, og kan variere fra mild til alvorlig. Symptomene varer vanligvis bare en dag eller to, men noen ganger de kan vedvare så lenge som 10 dager.

Fordi symptomene er like, er det lett å forveksle virusdiaré med diaré forårsaket av bakterier, for eksempel Clostridium difficile, salmonella og E. coli, eller parasitter som giardia.

Hvis du er en voksen, ringe legen din dersom

Når bør du oppsøke lege

For spedbarn og barn

Se legen din med en gang hvis barnet ditt

Hvis du har et spedbarn, husk at mens spytter opp kan være en del av hverdagen for barnet ditt, er ikke oppkast. Babyer spy for en rekke årsaker, hvorav mange kan kreve legehjelp.

Hva du kan gjøre

Ring barnets lege umiddelbart hvis barnet ditt

Hva du kan forvente fra legen din

Du er mest sannsynlig at kontrakten viral gastroenteritt når du spiser eller drikker forurenset mat eller vann, eller hvis du deler kjøkkenutstyr, håndklær eller mat med noen som er smittet.

Hva du kan gjøre i mellomtiden

En rekke virus kan forårsake gastroenteritt, herunder

For spedbarn og barn

Noen skalldyr, spesielt rå eller kokt østers, også kan gjøre deg syk. Selv om forurenset drikkevann er en årsak til viral diaré, i mange tilfeller viruset er passert gjennom fekal-oral rute – det vil si, noen med et virus håndterer mat du spiser uten å vaske sine hender etter toalettbesøk.

Ta forholdsregler når du reiser

Gastroenteritt skjer over hele verden, og rammer folk i alle aldre, rase og bakgrunn.

Personer som kan være mer utsatt for gastroenteritt inkluderer

Småbarn. Barn i barnehager eller barneskoler kan være spesielt sårbare fordi det tar tid for et barns immunsystem til å modnes;. Eldre voksne. Voksen immunsystem har en tendens til å bli mindre effektiv senere i livet. Eldre voksne i sykehjem, i særdeleshet, er sårbare fordi deres immunforsvar svekkes og de lever i nær kontakt med andre som kan passere langs bakterier;. Skolebarn, kirkegjengere eller sovesal innbyggere. Anywhere at grupper av mennesker kommer sammen i nært hold kan være et miljø for en tarminfeksjon å bli passert,. Alle med et svekket immunsystem. Hvis din motstand mot infeksjon er lav – for eksempel hvis immunforsvaret er svekket av hiv / aids, kjemoterapi eller annen medisinsk tilstand – du kan være spesielt utsatt.

Hver mage virus har en sesong når det er mest aktive. Hvis du bor i den nordlige halvkule, for eksempel, er det mer sannsynlig å ha rotavirus eller norovirus-infeksjoner mellom oktober og april.

Den største komplikasjon av virale gastroenteritt er dehydrering – et alvorlig tap av vann og essensielle salter og mineraler. Hvis du er frisk og drikke nok til å erstatte væske du taper fra oppkast og diaré, bør dehydrering ikke være et problem.

Spedbarn, eldre voksne og personer med undertrykt immunsystem kan bli alvorlig dehydrert når de mister mer væske enn de kan erstatte. Sykehusinnleggelse kan være nødvendig, slik at tapt væske kan erstattes intravenøst. Dehydrering kan være dødelig, men sjelden.

Hvis du eller barnet ditt trenger å se en lege, vil du sannsynligvis se din primære omsorgsperson først. Hvis det er spørsmål om diagnosen, kan legen din henvise deg til en smittsom sykdom spesialist.

Utarbeide en liste med spørsmål vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid med legen din. Noen spørsmål du kanskje ønsker å spørre din eller barnets lege inkluderer

Noen spørsmål legen kan spørre omfatte

Drikk rikelig med væske. Stick med bland matvarer for å redusere stress på fordøyelsessystemet. Hvis barnet ditt er syk, følger du samme tilnærming – gi rikelig med væske og blid mat. Hvis du er ammer eller bruker formel, fortsette å mate barnet som vanlig. Spør barnets lege hvis gi barnet ditt en oral rehydrering løsning, som er tilgjengelig uten resept på apotek, ville hjelpe.

Legen din vil sannsynligvis diagnostisere gastroenteritt basert på symptomer, en fysisk eksamen, og noen ganger på tilstedeværelsen av lignende saker i samfunnet. En rask krakk test kan påvise rotavirus eller norovirus, men det finnes ingen raske tester for andre virus som forårsaker gastroenteritt. I noen tilfeller kan legen din må du sende inn en avføringsprøve for å utelukke en mulig bakteriell eller parasittisk infeksjon.

Det er ofte ingen spesifikk medisinsk behandling for viral gastroenteritt. Antibiotika har ingen effekt mot virus, og using dem kan bidra til utvikling av antibiotika-resistente stammer av bakterier. Behandlingen består i utgangspunktet av egenomsorg tiltak.

For å holde deg mer komfortabel og hindre dehydrering mens du gjenopprette, kan du prøve følgende

Når barnet ditt har en tarminfeksjon, er det viktigste målet for å erstatte tapt væske og salter. Disse forslagene kan hjelpe

Hvis du har en syk spedbarn, la babyens mage hvile i 15 til 20 minutter etter oppkast eller et anfall av diaré, deretter tilby små mengder væske. Hvis du er amming, la babyen sykepleier. Hvis barnet ditt er flaske-matet, gi en liten mengde av en oral rehydrering løsning eller vanlig formel. Må ikke tynnes babyens allerede forberedt formel.

Den beste måten å hindre spredning av tarminfeksjoner er å følge disse forholdsreglene

Når du reiser i andre land, kan du bli syk av forurenset mat eller vann. Du kan være i stand til å redusere risikoen ved å følge disse tipsene

gå til legen din