vaskulær demens: symptomer, prognose, typer, diagnose og behandling

Vaskulær demens er den nest vanligste årsaken til demens hos eldre mennesker. Fordi den har en lavere profil enn Alzheimers, mange mennesker ikke mistenker vaskulær demens når glemsel blir problematisk. Det er også vanskelig å diagnostisere, så det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mange mennesker lider av vaskulær demens. Nåværende estimater tilskriver 15% til 20% av demenstilfeller hos eldre voksne til vaskulær demens.

Bestemme årsaken kan bidra til å bestemme den beste handlingsplan. Hvis det er vaskulær demens, kan visse endringer i livsstil bidra til å hindre ytterligere skade. tar en titt på vaskulær demens, årsaker, symptomer og prognose.

: Når en kjær har Alzheimers sykdom

Sammenlignet med Alzheimers sykdom, noe som skjer når hjernen ‘s nerveceller brytes ned, skjer vaskulær demens når deler av hjernen ikke får nok blod bærer oksygen og næringsstoffer den trenger.

Selv om de skje på forskjellige måter, er det mulig å ha både vaskulær demens og Alzheimers sykdom. Nedslående som dette høres ut, er det god grunn til å kontrollere de risikofaktorene som bidrar til vaskulær demens. Slik at betingelsen for å gå sin gang uten inngripen kan gjøre Alzheimers sykdom verre.

Vaskulær demens oppstår når fartøy som leverer blod til hjernen blir blokkert eller smalere. Strokes skje når tilførselen av blod frakter oksygen til hjernen plutselig kuttet av. Imidlertid vil ikke alle personer med slag utvikle vaskulær demens.

Vaskulær demens kan skje over tid som “silent” slag hoper seg opp. Ganske ofte, trekker vaskulær demens oppmerksomhet til seg selv bare når virkningen av så mange slag legger opp til betydelig funksjonshemming. Unngå og kontrollere risikofaktorer som diabetes, høyt blodtrykk, røyking og høyt kolesterol kan bidra til å dempe risikoen for vaskulær demens.

Catching tilstanden tidlig også bidrar til å begrense virkningen og alvorlighetsgraden av vaskulær demens. Tidlig påvisning krever en bevissthet om risikofaktorer og, enda viktigere, innsats for å holde dem under kontroll. Alle som mistenker vaskulær demens bør snakke med sin lege.

Symptomer på vaskulær demens avhenger av hvilken del av hjernen påvirkes og i hvilken grad. Som Alzheimers sykdom, symptomer på vaskulær demens er ofte mild for en lang tid. De kan inneholde

Symptomer som plutselig blir verre ofte signalisere et slag. Leger lete etter symptomer som pågår i merkbare etapper for å diagnostisere vaskulær demens. Alzheimers, ved sammenligning, utvikler seg på en langsom, jevn fart. En annen ledetråd er nedsatt koordinasjon eller balanse. I vaskulær demens, problemer med å gå eller balansering kan skje tidlig. Med Alzheimers, disse symptomene oppstår vanligvis sent i sykdomsforløpet.