vaginitis

Vaginitis er en betennelse i skjeden som kan resultere i utslipp, kløe og smerte. Årsaken er vanligvis en forandring i den normale balansen av vaginal bakterier eller en infeksjon. Vaginitt kan også skyldes reduserte østrogennivå etter overgangsalderen.

De vanligste typene vaginitis er

Behandlingen avhenger av type av vaginitt man har.

Vaginitt tegn og symptomer kan omfatte

Karakteristikken av utflod kan indikere hvilken type vaginitt du har. eksempler

Kontakt legen din hvis du utvikler noen uvanlige vaginal ubehag, spesielt hvis

Du har sannsynligvis ikke trenger å oppsøke lege hver gang du har vaginal irritasjon og utflod, spesielt hvis

Når bør du oppsøke lege

Vent-og-se-tilnærming

Årsaken er avhengig av hvilken type vaginitt man har.

Bakteriell vaginose resultater fra en overvekst av en av flere organismer som normalt finnes i skjeden din. Vanligvis “gode” bakterier (lactobacilli) flere enn “dårlige” bakterier (anaerobe bakterier) i skjeden din. Men hvis anaerobe bakterier blir for mange, opprørt de balansen, forårsaker bakteriell vaginose. Denne type vaginitt synes å være knyttet til samleie – særlig hvis du har flere sex-partnere eller en ny sex partner – men det forekommer også hos kvinner som ikke er seksuelt aktiv.

bakteriell vaginose

En gjær infeksjon oppstår når det er en overvekst av en sopp organisme – vanligvis C. albicans – i skjeden din. I tillegg forårsaker de fleste vaginal gjær infeksjoner, C. albicans fører også infeksjoner i andre fuktige områder av kroppen, for eksempel i munnen (trøske), hudfolder og spiker senger. Soppen kan også føre til bleie utslett.

gjær infeksjoner

Trichomoniasis er en vanlig seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av en mikroskopisk, encellede parasitt kalt Trichomonas vaginalis. Denne organismen sprer under samleie med noen som allerede har infeksjonen. I menn, organismen smitter vanligvis urinveiene, men ofte det forårsaker ingen symptomer. Hos kvinner, trichomoniasis infiserer vanligvis i skjeden, og vanligvis er det forårsaker symptomer.

trichomoniasis

Vaginal spray, Douches, parfymerte såper, duftende vaskemidler og sæddrepende produkter kan forårsake en allergisk reaksjon eller irritere vulva og vaginal vev. Tynning av vaginal fôr – et resultat av redusert hormonnivåer etter menopause eller kirurgisk fjerning av eggstokkene – kan også føre til vaginal kløe og svie.

infeksiøs vaginitt

Faktorer som øker risikoen for å utvikle vaginitt inkluderer

Hva du kan gjøre

Vanligvis gjør vaginale infeksjoner ikke føre til alvorlige komplikasjoner. Hos gravide kvinner, men symptomatisk bakteriell vaginose og trichomoniasis har vært forbundet med premature fødsler og lav fødselsvekt. Kvinner med trichomoniasis eller bakteriell vaginose er også en større risiko for å få HIV og andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Familien din lege, gynekolog eller en annen lege kan diagnostisere og foreskrive behandling for vaginitt.

For å få klar for avtalen

For vaginitis, noen grunnleggende spørsmål inkludere

Under avtalen, ikke nøl med å spørre andre spørsmål som de oppstår til deg.

Vær forberedt på å svare på spørsmål legen kan ha, for eksempel

For å diagnostisere vaginitis, kan legen din

En rekke organismer og tilstander kan forårsake vaginitt, slik behandling rettet mot den spesifikke årsaken

Du trenger reseptbelagte medisiner for å behandle trichomoniasis, bakteriell vaginose og vaginal atrofi. Hvis du vet at du har en gjær infeksjon, kan du gå videre med behandlingen på egen hånd, ta disse trinnene

Spørsmål legen kan stille

God hygiene kan forhindre at enkelte typer vaginitis fra tilbakevendende og kan lindre noen symptomer

Andre ting som kan bidra til å forhindre vaginitt inkluderer

gå til legen din