tyfoidfeber sykdom

Tyfoidfeber er forårsaket av Salmonella typhi bakterier. Tyfoidfeber er sjelden i industrialiserte land. Imidlertid er det fortsatt et alvorlig helsetrussel i utviklingsland, spesielt for barn.

Tyfoidfeber spres gjennom forurenset mat og vann eller gjennom nær kontakt med noen som er smittet. Tegn og symptomer inkluderer vanligvis høy feber, hodepine, magesmerter, og enten forstoppelse eller diaré.

symptomer

De fleste mennesker med tyfoidfeber føle deg bedre i løpet av noen få dager starter antibiotikabehandling, selv om et lite antall av dem kan dø av komplikasjoner. Vaksiner mot tyfoidfeber er tilgjengelige, men de er bare delvis effektiv. Vaksiner vanligvis er reservert for de som kan bli utsatt for sykdom eller reiser til områder der tyfoidfeber er vanlig.

Feber som starter lav og øker daglig, eventuelt nå så høyt som 104,9 F (40,5 C); Hodepine; Svakhet og tretthet; Muskelsmerter; svette; Tørrhoste; Tap av appetitt og vekttap; Magesmerter; Diaré eller forstoppelse; Utslett; Ekstremt hoven mage

Tegn og symptomer er sannsynlig å utvikle gradvis – ofte dukker opp en til tre uker etter eksponering for sykdommen.

Når tegn og symptomer ser ut, vil du sannsynligvis oppleve

Hvis du ikke får behandling, kan du

Bli delirisk; Ligge urørlig og utmattet med øynene halvlukkede i det som er kjent som tyfus staten

I tillegg livstruende komplikasjoner utvikler ofte på denne tiden.

Arbeid i eller reise til områder der tyfoidfeber er endemisk; Arbeid som en klinisk mikrobiolog håndtering Salmonella typhi bakterier; Har nær kontakt med noen som er smittet eller har nylig blitt smittet med tyfoidfeber; Drikk vann forurenset av kloakk som inneholder S. typhi

Fører til

I noen mennesker, kan tegn og symptomer tilbake inntil to uker etter at feberen har sunket.

Se en lege umiddelbart hvis du mistenker at du har tyfoidfeber. Hvis du blir syk mens du reiser i et fremmed land, ring USA konsulatet for en liste over leger. Bedre ennå, finne ut på forhånd om medisinsk behandling i de områdene du vil besøke, og bære en liste over navn, adresser og telefonnumre til anbefalte leger.

Hvis du utvikler tegn og symptomer etter at du kommer hjem, vurdere å konsultere en lege som fokuserer på internasjonal reisemedisin eller infeksjonssykdommer. En ekspert kan være i stand til å gjenkjenne og behandle sykdom raskere enn kan en lege som ikke er kjent med disse områdene.

Tyfoidfeber er forårsaket av smittsomme bakterier som kalles Salmonella typhi (S. typhi). Selv om de er i slekt, S. typhi og bakterier ansvarlig for salmonellose, en annen alvorlig tarminfeksjon, er ikke det samme.

Bakteriene som forårsaker tyfoidfeber spres gjennom forurenset mat eller vann, og av og til gjennom direkte kontakt med noen som er smittet. I utviklingsland, der tyfoidfeber er endemisk, de fleste tilfeller skyldes forurenset drikkevann og dårlige sanitærforhold. De fleste mennesker i industrialiserte land plukke opp tyfus bakterier mens du reiser og spre den til andre gjennom fekal-oral rute.

Risikofaktorer

Dette betyr at S. typhi er gått i avføringen, og noen ganger i urin fra infiserte mennesker. Du kan kontrakten infeksjonen hvis du spiser mat håndteres av noen med tyfoidfeber som ikke har vasket grundig etter toalettbesøk. Du kan også bli smittet ved å drikke vann som er forurenset med bakterier.

Betennelse i hjertemuskelen (myokarditt); Betennelse i slimhinnen i hjertet og ventiler (endokarditt); lunge~~POS=TRUNC betennelse~~POS=HEADCOMP; Betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt); Nyre eller blære infeksjoner; Infeksjon og betennelse av membraner og væsken som omgir hjernen og ryggmargen (meningitt); Psykiske problemer, som for eksempel delirium, hallusinasjoner og paranoid psykose

komplikasjoner

Selv etter behandling med antibiotika, et lite antall personer som gjenopprette fra tyfoidfeber fortsette til havn bakterier i sine tarmkanalen eller gallbladders, ofte i mange år. Disse menneskene, som kalles kroniske bærere, bod bakteriene i deres avføring og er i stand til å smitte andre, selv om de ikke lenger har tegn eller symptomer på sykdommen selv.

Pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, spør om det er restriksjoner du må følge i tiden frem til ditt besøk. Legen vil ikke være i stand til å bekrefte tyfoidfeber uten en blodprøve, og kan anbefale å ta skritt for å redusere risikoen for å overføre en mulig smittsom sykdom til andre .; Symptom historie. Skriv ned eventuelle symptomer du opplever og hvor lenge .; Siste eksponering for mulige smittekilder. Vær forberedt på å beskrive internasjonale turer i detalj, inkludert de landene du har besøkt og datoene du har reist .; Medisinsk historie. Lag en liste over nøkkel medisinsk informasjon, inkludert andre forhold som du blir behandlet og eventuelle medisiner, vitaminer eller kosttilskudd du tar. Legen din vil også trenge å vite din vaksinasjon historie .; Spørsmål å spørre legen din. Skriv ned dine spørsmål på forhånd slik at du kan få mest mulig ut av din tid med legen din.

Tyfoidfeber er fortsatt en alvorlig verdensomspennende trussel – spesielt i utviklingsland – som påvirker anslagsvis 26 millioner eller flere mennesker hvert år. Sykdommen er endemisk i India, Sørøst-Asia, Afrika, Sør-Amerika og mange andre områder.

Hva er mulige årsaker til symptomene mine ?; Hva slags tester trenger jeg ?; Er behandlinger tilgjengelig for å hjelpe meg komme ?; Jeg har andre helseproblemer. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere disse forholdene sammen ?; Hvor lenge forventer du en full gjenoppretting vil ta ?; Når kan jeg gå tilbake til jobb eller skole ?; Er jeg i fare for noen langsiktige komplikasjoner fra tyfoidfeber?

Forberedelse til timen din

Worldwide, barn er mest utsatt for å få sykdommen, selv om de har generelt mildere symptomer enn voksne gjør.

Hvis du bor i et land der tyfoidfeber er sjelden, er du på økt risiko hvis du

Hva er dine symptomer, og når begynte de begynner ?; Har symptomene blitt bedre eller verre ?; Har symptomene dine kort bli bedre og deretter komme tilbake ?; Har du nylig reiste utenlands? Hvor?; Visste du oppdatere vaksiner før du reiser ?; Er du blir behandlet for andre medisinske tilstander ?; Er du for tiden tar noen medisiner?

De mest alvorlige komplikasjoner av tyfoidfeber – intestinal blødning eller hull (perforeringer) i tarmen – kan utvikle seg i den tredje uken av sykdom. En perforert tarmen oppstår når tynntarmen eller tykktarmen utvikler et hull, forårsaker tarminnholdet å lekke inn i bukhulen og utløser tegn og symptomer, som sterke magesmerter, kvalme, oppkast og blodet infeksjon (sepsis). Denne livstruende komplikasjon krever umiddelbar medisinsk behandling.

Ciprofloxacin (Cipro). I USA, leger ofte foreskrive dette for nonpregnant voksne .; Ceftriaxone (Rocephin). Dette injiserbare antibiotika er et alternativ for folk som ikke kan være kandidater for ciprofloksacin, for eksempel barn.

Andre mulige komplikasjoner er

Med rask behandling, nesten alle mennesker i industrialiserte land komme seg fra tyfoidfeber. Uten behandling kan noen mennesker ikke overleve komplikasjoner av sykdommen.

Drikker væsker. Dette bidrar til å hindre dehydrering som resulterer fra en langvarig feber og diaré. Hvis du er sterkt dehydrert, kan det hende du trenger å motta væske gjennom en blodåre (intravenøst) .; Kirurgi. Hvis tarmen blir perforert, må du kirurgi for å reparere hullet.

Tester og diagnose

Ring legen din dersom du nylig har kommet tilbake fra reise i utlandet og utvikle milde symptomer som ligner på de som oppstår med tyfoidfeber. Hvis symptomene er alvorlige, gå til legevakten eller ringe 911 eller ditt lokale nødnummer.

En injiseres i en enkelt dose minst en uke før reisen .; En er gitt oralt i fire kapsler, med en kapsel som skal tas hver annen dag.

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å få klar og vet hva du kan forvente fra legen din.

For tyfoidfeber, til mulige spørsmål, kontakt lege inkluderer

Behandlinger og narkotika

Ikke nøl med å spørre noen andre relaterte spørsmål du har.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å snakke om i dybden. Legen din kan be

Vask hendene dine. Hyppig håndvask i varmt såpevann er den beste måten å kontrollere smitte. Vask før du spiser eller tilberede mat og etter toalettbesøk. Carry en alkohol-basert rensemiddel for tider når vann ikke er tilgjengelig .; Unngå å drikke ubehandlet vann. Forurenset drikkevann er et spesielt problem i områder med tyfoid feber er endemisk. Derfor drikker bare vann på flaske eller hermetisert eller flaske kullsyreholdige drikker, vin og øl. Kullsyreholdig flaskevann er tryggere enn uncarbonated flaskevann er .; Be om drinker uten is. Bruk flaskevann for å pusse tennene, og prøver ikke å svelge vann i dusjen .; Unngå rå frukt og grønnsaker. Fordi råvarene kan ha blitt vasket i forurenset vann, unngå frukt og grønnsaker som du ikke kan skrelle, spesielt salat. For å være helt sikker, kan det være lurt å unngå rå matvarer helt .; Velg varm mat. Unngå mat som er lagret eller servert ved romtemperatur. Dampende varm mat er best. Og selv om det er ingen garanti for at måltider servert på de fineste restaurantene er trygge, er det best å unngå mat fra gateselgere – det er mer sannsynlig å bli forurenset.

Forebygging

Legen din vil sannsynligvis mistenker tyfoidfeber basert på dine symptomer og din medisinske og reise historie. Men diagnosen er vanligvis bekreftes ved å identifisere S. typhi i en kultur av blod eller annen kroppsvæske eller vev.

Lær mer om Tyfoidfeber

For kulturen er et lite utvalg av blod, avføring, urin eller benmarg plassert på et spesielt medium som stimulerer veksten av bakterier. Kulturen blir kontrollert under et mikroskop på nærvær av tyfus bakterier. En beinmarg kultur er ofte den mest sensitive testen for S. typhi.

Selv om å utføre en kultur test er bærebjelken for diagnose, i noen tilfeller andre tester kan anvendes for å bekrefte en mistenkt tyfoidfeber infeksjon, slik som en test for å påvise antistoffer mot tyfus bakterier i blodet eller en test som sjekker for tyfus DNA i din blod.

Antibiotika terapi er den eneste effektive behandlingen for tyfoidfeber.

Mer om Tyfoidfeber

Disse stoffene kan forårsake bivirkninger, og langvarig bruk kan føre til utvikling av antibiotika-resistente stammer av bakterier.

I det siste, stoffet av valget var kloramfenikol. Leger ikke lenger vanlig å bruke det, men på grunn av bivirkninger, en høy grad av helse forverring etter en periode med bedring (tilbakefall) og utbredt resistens.

Faktisk, er eksistensen av antibiotika-resistente bakterier et økende problem ved behandling av tyfus, spesielt i utviklingsland. I de senere år, S. typhi også har vist seg å være motstandsdyktig mot trimetoprim-sulfametoksazol og ampicillin.

Andre behandlinger inkluderer

I mange utviklingsland, offentlig helse mål som kan bidra til å forebygge og kontrollere tyfoidfeber – trygt drikkevann, bedre sanitærforhold og tilstrekkelig medisinsk behandling – kan være vanskelig å oppnå. Av den grunn, noen eksperter mener at vaksinering av høyrisikogrupper er den beste måten å kontrollere tyfoidfeber.

En vaksine anbefales hvis du reiser til områder hvor risikoen for å få tyfoidfeber er høy.

To vaksiner er tilgjengelige.

Verken vaksinen er 100 prosent effektiv, og begge krever gjentatte vaksinasjoner, som vaksine effektivitet avtar over tid.

Fordi vaksinen ikke vil gi full beskyttelse, følger disse retningslinjene når du reiser til områder med høy risiko

Unngå å drikke ubehandlet vann. Forurenset drikkevann er et spesielt problem i områder med tyfoid feber er endemisk. Derfor drikker bare vann på flaske eller hermetisert eller flaske kullsyreholdige drikker, vin og øl. Kullsyreholdig flaskevann er tryggere enn uncarbonated flaskevann er.

Ta antibiotika. Følg legens anvisninger for å ta antibiotika, og sørg for å fullføre hele resept .; Vask hendene ofte. Dette er det aller viktigste du kan gjøre for å holde fra å spre smitte til andre. Bruk varmt såpevann og skrubb grundig i minst 30 sekunder, spesielt før du spiser og etter toalettbesøk .; Unngå håndtering av mat. Unngå å lage mat til andre før legen din sier at du er ikke lenger smittsom. Hvis du jobber i servicenæringen mat eller et helsevesen anlegget, vil du ikke få lov til å vende tilbake til arbeidet før tester viser at du ikke lenger Shedding tyfus bakterier.

Be om drinker uten is. Bruk flaskevann for å pusse tennene, og prøver ikke å svelge vann i dusjen.

Hvis du gjenoppretter fra tyfoidfeber, kan disse tiltakene bidra til å holde andre trygge

1

)