livmor fibroid embolisering (UFE), fruktbarhet, effekter og mer

Livmor fibroid embolisering (UFE) er en prosedyre gjort av en radiolog. Den blokkerer blodtilførselen til muskelknuter i livmoren. (Det kalles også livmor arterie embolisering.) For kvinner som ikke planlegger en graviditet i fremtiden, er UFE et mulig alternativ i stedet for kirurgi for fibroids.

Først, en tynn, fleksibel slange som kalles et kateter er plassert inn i en blodåre i den øvre del av låret (lårarterie). Et stoff som kalles kontrast materiale blir så injisert inn i kateteret. Du kan føle en varmende følelse når den opp til livmoren. Radiologen bruker sanntid X-ray på en videoskjerm (gjennomlysning) for å se blodårene og deretter guider kateteret til arteriene som forsyner blod til fibroid. En oppløsning av polyvinylalkohol (PVA) partikler blir injisert inn i de uterine arterier gjennom kateteret. Disse partiklene bygge opp i målrettede arteriene og blokkere blodstrømmen til fibroid.

Livmor fibroid embolisering tar vanligvis mellom 1 og 3 timer, avhengig av hvor lang tid det tar å posisjonere kateteret og hvor lett det er å posisjonere kateteret i arteriene i livmoren. Når prosedyren er over, er kateteret fjernet og trykk blir påført punkteringsstedet i 10 til 15 minutter, med mindre det er problemer med blødning. En bandasje påføres så. Du kan forvente å ha minst 6 timer med sengeleie etter inngrepet.

Du kan bli sendt hjem etter at sengeleie periode hvis smertene er under kontroll, eller du kan tilbringe natten på sykehuset for observasjon eller smertekontroll. Dette vil avhenge av din radiologens vanlig praksis. Og det vil avhenge av hvor godt du gjør etter inngrepet.

Moderat til alvorlig bekkensmerter er vanlig i 6 til 12 timer etter denne fremgangsmåten. Et opphold på sykehuset og narkotiske smerte medisin brukes til å kontrollere denne smerten, om nødvendig. Du kan også be om antinausea medisin hvis du har kvalme eller oppkast. Noen kvinner er i stand til å kontrollere sin smerte med ikke-steroide antiinflammatoriske midler, slik som ibuprofen eller acetylsalisylsyre. Vær trygg med medisiner. Les og følg alle instruksjonene på etiketten.

Du har kanskje noen vaginal blødning for et par uker. Dette er fra en fibroid som er å bryte ned og blødning.

Uterin fibroid embolisering reduserer størrelsen av fibroider et gjennomsnitt på ca 50%. ; Omtrent 80 av 100 kvinner som ble behandlet med UFE for livmor fibroids rapporterer at deres symptomer forbedret. ; UFE ikke alltid kurere fibroids. I en studie, nesten 1 av 5 kvinner som hadde UFE hadde en gjentakelse UFE eller en hysterektomi innen de neste par årene. 2

I noen tilfeller, blødning eller smerte vedvare i flere måneder. Noen kvinner også passere en fibroid fra skjeden, vanligvis 6 uker til 3 måneder etter å ha UFE. Dette kan skje selv et år etterpå. Hvis du passerer fibroid vev, bør du oppsøke lege med en gang for å være sikker på at du ikke utvikler infeksjon eller problem blødning.

Infeksjon. Dette er den mest alvorlige, potensielt livstruende komplikasjon av UFE. I sjeldne tilfeller er hysterektomi nødvendig for å behandle en infisert livmor; For tidlig overgangsalder. Dette virker mer sannsynlig til å skje med kvinner over 40 år enn hos yngre kvinner; Tap av menstruasjon (amenoré); Arrvev formasjon (sammenvoksninger); Smerter som varer i flere måneder.

Narkose og en abdominal (buk) innsnitt er ikke nødvendig, Det er ingen blodtap, slik at det ikke er behov for blodoverføringer; Alle fibroider kan behandles på samme tid; Det forårsaker ikke bein-thinning (osteopeni) eller andre alvorlige bivirkninger forbundet med GnRH-en terapi.

Du bør være i stand til å vende tilbake til dine vanlige aktiviteter i 7 til 10 dager.

Anbefalt oppfølging etter UFE inkluderer en kontroll en til tre uker etterpå, og en ultralyd eller MR 3 til 6 måneder senere.

Livmor fibroid embolisering brukes til å krympe eller ødelegge livmor fibroids. Den brukes hos kvinner med fibroid problemer som ikke ønsker å behandle fibroids med hysterektomi, har ikke tenkt å bli gravid i fremtiden, og har ikke nådd overgangsalderen. Selv om det er ingen størrelsesbegrensninger, er UFE anbefales ikke for alle typer fibroids.

Hvis du er sterkt i mot noen gang å ha en hysterektomi, kan UFE ikke være et rimelig alternativ for deg. I noen tilfeller av infeksjon eller livmor skade, har UFE ført til et behov for en hysterektomi.

UFE er en effektiv behandling, men fibroider kan returnere.

Frekvensen av komplikasjoner etter UFE er lav, men inkluderer

UFE kan ikke være et godt valg hvis du ønsker å bli gravid. Det er mulig å bli gravid etterpå, men det er usikkert hvor gode odds er. Denne prosedyren har en risiko for å skade en eggstokk eller livmor, noe som vil gjøre det mye vanskeligere å bli gravid. Det kan være en høyere risiko for graviditet problemer.

For en livmor fibroid embolisering, sørg for at du har en spesialtrent intervensjonsradiologen som har mye erfaring med prosedyren.

Livmor fibroid embolisering kan være et godt behandlingsalternativ for kvinner som ikke ønsker å motta blodoverføringer (som kan være nødvendig etter myomektomi) eller som har andre alvorlige helsemessige forhold som gjør narkose farlig. UFE er ikke trygt for kvinner som er allergisk mot kontrast materiale (som brukes for gjennomlysning under UFE).

UFE har flere fordeler fremfor hysterektomi, myomectomy, og behandling med GnRH-en (hormonet-suppressor legemiddel som brukes til å krympe fibroids).

Ulemper av UFE inkluderer

Fullfør spesiell behandling skjema (PDF) (Hva er et PDF-dokument?) For å hjelpe deg å forstå denne behandlingen.

Practice Committee of Society for Reproductive Medicine, Society of Reproductive Surgeons (2008). Myomas og reproduktive funksjon. Fruktbarhet og sterilitet, 90 (3): S125-S130.

Lethaby A, Vollenhoven B (2011). Fibroids (livmor myomatosis, leiomyomas), søk dato juni 2009. Online versjonen av BMJ Clinical Evidence: http: //www.clinicalevidence.

Sarah Marshall, MD – Family Medicin; Divya Gupta, MD – obstetrikk og gynekologi, gynekologisk onkologi

12 mars 2014

Koste. UFE er så dyrt som hysterektomi; En uforutsigbar effekt på fruktbarheten. Det er ikke anbefalt for kvinner som håper å bli gravid; Muligheten for forsinket infeksjon en gang i det første året, noe som kan bli livstruende hvis den ikke behandles; Ikke å være en sikker kur. I en studie, nesten 1 av 5 kvinner som hadde UFE hadde en gjentakelse UFE eller en hysterektomi. ; Muligheten for at noen forsikring planer ikke vil dekke denne prosedyren.