kikhoste sykdom

Kikhoste (pertussis) er en svært smittsom luftveisinfeksjon. I mange mennesker, er det preget av en alvorlig hacking hoste etterfulgt av en high-pitched inntak av pust som høres ut som “boks”.

Før vaksinen ble utviklet, ble kikhoste betraktet som en barnesykdom. Nå kikhoste rammer først og fremst barn for ung til å ha fullført hele kurset av vaksinasjoner og ungdom og voksne som har immunitet har bleknet.

symptomer

Dødsfall i forbindelse med kikhoste er sjeldne, men oftest forekommer hos spedbarn. Det er derfor det er så viktig for gravide kvinner – og andre som vil ha tett kontakt med et spedbarn – for å bli vaksinert mot kikhoste.

Rennende nese; Nesetetthet; Røde, rennende øyne; Feber; Hoste

Når du blir smittet med kikhoste, tar det om lag sju til ti dager etter tegn og symptomer på nett, selv om det noen ganger kan ta lengre tid. De er vanligvis milde ved første og likne de av en vanlig forkjølelse

Etter en uke eller to, tegn og symptomer forverres. Tykt slim samler seg inni luftveiene og forårsake ukontrollerbare hoste. Alvorlig og langvarig hoste anfall kan

Men mange mennesker ikke utvikle den karakteristiske skrik. Noen ganger, er en vedvarende hacking hoste det eneste tegnet på at en ungdom eller voksen har kikhoste.

Provosere oppkast; Resultere i en rød eller blå ansikt; Årsak ekstrem tretthet, Avslutt med en high-pitched “boks” lyd i løpet av neste pust

Spedbarn kan ikke hoste i det hele tatt. I stedet kan de slite med å puste, eller de kan selv midlertidig slutte å puste.

Kaste opp; Røde eller blå; Synes å være sliter med å puste eller har merkbare pauser i pusting; Pust med en Kikhoste lyd

Fører til

Når bør du oppsøke lege

Ring legen din dersom langvarig hoste staver føre til at du eller barnet ditt til

Kikhoste er forårsaket av bakterier. Når en infisert person hoster eller nyser, blir små bakterie-laden dråper sprayet i luften og pustet inn i lungene til alle som skjer for å være i nærheten.

Kikhoste er antatt å være på vei oppover for to hovedgrunner. Den kikhostevaksine du mottar som et barn til slutt slites av. Dette etterlater de fleste tenåringer og voksne som er mottakelige for smitte under et utbrudd – og det fortsetter å være regelmessige utbrudd.

I tillegg, barn er ikke helt immun mot kikhoste før de har fått minst tre skudd, slik at de 6 måneder og yngre i størst fare for å pådra seg infeksjoner.

Risikofaktorer

Tenåringer og voksne ofte gjenopprette fra kikhoste uten problemer. Når komplikasjoner oppstår, har de en tendens til å være bivirkninger av anstrengende hoste, såsom

Kvestet eller sprukne ribben; Abdominal brokk; Ødelagte blodkar i huden eller det hvite i øynene dine

komplikasjoner

Hos spedbarn – spesielt de under 6 måneders alder – komplikasjoner fra kikhoste er mer alvorlig og kan omfatte

lunge~~POS=TRUNC betennelse~~POS=HEADCOMP; Redusert eller stoppet å puste; Dehydrering eller vekttap på grunn av vanskeligheter med amming; beslag; Hjerneskade

Fordi spedbarn og småbarn er i størst risiko for komplikasjoner fra kikhoste, de er mer sannsynlig at du trenger behandling på sykehus. Komplikasjoner kan være livstruende for spedbarn yngre enn 6 måneder gammel.

Detaljerte beskrivelser av tegn og symptomer; Informasjon om tidligere medisinske problemer; Datoer for vaksinasjoner; Informasjon om de medisinske problemene med foreldre eller søsken; Spørsmål du ønsker å spørre legen

Forberedelse til timen din

Hvis du tror du eller barnet ditt har kikhoste, gjøre en avtale med fastlegen din eller barnelege. Alvorlige symptomer kan garanterer et besøk til et presserende omsorgssenter eller et sykehus akuttavdeling.

Det kan være lurt å skrive ned følgende informasjon

Når begynte hoste starte ?; Hvor lenge varer en hoste stave varer vanligvis ?; Er det noe utløse hoste ?; Har hoste noensinne føre gagging eller oppkast ?; Har hoste gang resulterte i en rød eller blå ansikt ?; Har du blitt utsatt for noen med kikhoste?

Legen din vil gjennomføre en fysisk eksamen og vil bruke et stetoskop til å lytte nøye til lungene. Spørsmål legen kan spørre omfatte

En nese eller hals kultur og test. Legen tar en prøve pinne eller suging fra området der nese og svelg møte (nasopharynx). Prøven blir deretter undersøkt for bevis for tilstedeværelsen av kikhostebakterier .; Blodprøver. En blodprøve kan bli trukket og sendt til et laboratorium for å sjekke antall hvite blodlegemer, fordi hvite blodceller hjelper kroppen bekjempe infeksjoner, for eksempel kikhoste. Et høyt antall hvite blodceller indikerer vanligvis nærvær av infeksjon eller inflammasjon. Dette er en generell test og ikke spesifikt for kikhoste .; En brystet X-ray. Legen kan bestille en X-ray for å sjekke for tilstedeværelsen av betennelse eller væske i lungene, noe som kan skje når lungebetennelse kompliserer kikhoste og andre luftveisinfeksjoner.

Diagnostisering kikhoste i en tidlig fase kan være vanskelig fordi symptomene ligner på andre vanlige luftveissykdommer, som en forkjølelse, influensa eller bronkitt.

Noen ganger kan leger diagnostisere kikhoste ved å spørre om symptomer og lytte til hoste. Medisinske tester kan være nødvendig for å bekrefte diagnosen. Slike tester kan omfatte

Få mye hvile. En kjølig, stille og mørkt soverom kan hjelpe deg å slappe av og hvile bedre .; Drikk rikelig med væske. Vann, juice og supper er gode valg. Hos barn, spesielt, se etter tegn på dehydrering, for eksempel tørre lepper, gråter uten tårer og sjelden vannlating .; Spis mindre måltider. For å unngå oppkast etter hoste, spise mindre, mer hyppige måltider i stedet for store seg .; Rense luften. Holde hjemmet fri for irriterende stoffer som kan utløse hoste staver, som tobakksrøyk og røyk fra peis .; Hindre overføring. Dekk til hoste og vaske hendene ofte, hvis du må være rundt andre, bære en maske.

Tester og diagnose

Spedbarn er vanligvis innlagt på sykehus for behandling fordi kikhoste er farligere for denne aldersgruppen. Hvis barnet ikke kan holde nede væsker eller mat, kan intravenøs væske være nødvendig. Barnet ditt vil også bli isolert fra andre for å hindre smitte sprer seg.

2 måneder; 4 måneder; 6 måneder; 15 til 18 måneder; 4 til 6 år

Behandling for eldre barn og voksne som regel kan administreres hjemme.

Antibiotika dreper bakteriene som forårsaker kikhoste og hjelp hastighet utvinning. Familiemedlemmer kan gis forebyggende antibiotika.

Behandlinger og narkotika

Dessverre er ikke mye tilgjengelig for å lindre hoste. Over-the-counter hoste medisiner, for eksempel, har liten effekt på kikhoste og er motløs.

Følgende tips om håndtering av hosteanfall gjelde for alle som blir behandlet for kikhoste hjemme

Ungdom. Fordi immunitet fra pertussis vaksine tendens til å avta etter alder 11, leger anbefaler en booster skutt i den alderen for å beskytte mot kikhoste (pertussis), difteri og stivkrampe .; Voksne. Noen varianter av hver-10-års stivkrampe og difteri vaksine omfatter også beskyttelse mot kikhoste (pertussis). Denne vaksinen vil også redusere risikoen for din overføring kikhoste til spedbarn .; Gravide kvinner. Helseeksperter anbefaler nå at gravide kvinner får kikhoste vaksine mellom 27 og 36 uker av svangerskapet. Dette kan også gi en viss beskyttelse til barnet i løpet av de første månedene av livet.

Livsstil og hjem rettsmidler

Den beste måten å forebygge kikhoste er med pertussis vaksine, som leger ofte gir i kombinasjon med vaksiner mot to andre alvorlige sykdommer – difteri og stivkrampe. Leger anbefaler deg å starte vaksinasjon i spedbarnsalder.

Forebygging

Vaksinen består av en serie på fem injeksjoner, vanligvis gitt til barn på følgende alderen

Bivirkninger av vaksinen er vanligvis milde og kan omfatte feber, crankiness, hodepine, tretthet eller sårhet på injeksjonsstedet.

Lær mer om Kikhoste

1

Mer om Kikhoste

)