hva som forårsaker jernmangelanemi?

Ikke å ha nok jern i kroppen fører jernmangelanemi. Mangel på jern er vanligvis på grunn av blodtap, dårlig kosthold, eller en manglende evne til å absorbere nok jern fra maten.

Når du mister blod, du mister jern. Hvis du ikke har nok jern lagret i kroppen din å gjøre opp for den tapte jern, vil du utvikle jernmangelanemi.

Hos kvinner, lange eller tunge menstruasjon eller blødning muskelknuter i livmoren kan føre til lavt jern nivå. Blood tap som oppstår under fødsel er en annen årsak til lavt jern nivå hos kvinner.

Blood Loss

Indre blødninger (blødninger inne i kroppen) også kan føre til jernmangelanemi. Denne type blodtapet er ikke alltid er innlysende, og det kan skje langsomt. Noen årsaker til indre blødninger er

Dårlig diett

Blodtap fra alvorlige skader, kirurgi eller hyppige blod tegninger kan også føre til jernmangelanemi.

De beste kildene til jern er kjøtt, fjærfe, fisk, og jern-forsterkede matvarer (matvarer som har jern lagt). Hvis du ikke spiser disse matvarene regelmessig, eller hvis du ikke tar en jern supplement, er det mer sannsynlig å utvikle jernmangelanemi.

Vegetarisk kosthold kan gi nok jern hvis du spiser riktig mat. For eksempel, gode nonmeat kilder til jern inkluderer jern-forsterkede brød og korn, bønner, tofu, tørket frukt, og spinat og andre mørkegrønne bladgrønnsaker.

Under noen stadier av livet, for eksempel graviditet og barndom, kan det være vanskelig å få nok jern i kosten. Dette er fordi behovet for jern øker i disse tider med vekst og utvikling.

Selv om du har nok jern i kosten, kan kroppen din ikke være i stand til å absorbere det. Dette kan skje hvis du har tarmkirurgi (for eksempel gastric bypass) eller en sykdom i tarmen (som Crohns sykdom eller cøliaki).

Reseptbelagte legemidler som reduserer syre i magen også kan forstyrre jern absorpsjon.

Dette viser hvor Susan, en full tid arbeidstaker og student, har taklet å ha jernmangelanemi. Før hennes diagnose, Susan hadde symptomer som tretthet, dårlig hudfarge, svimmelhet og depresjon.

Etter hennes lege diagnostisert henne med jernmangelanemi, Susan fikk veiledning om hvordan du kan forbedre sin helse og velvære. Hun begynte å ta jerntilskudd og multivitaminer for å forbedre sine jern nivåer. Susan også gjort endringer i kostholdet hennes, som fokuserer mer på grønne bladgrønnsaker, rødt kjøtt, nøtter, tørket frukt og bønner. Andre endringer i livsstil, som for eksempel å få nok søvn og trening, også har bidratt til Susan føle seg bedre.

For ytterligere å forbedre tilstanden hennes, Susan hadde et mindre kirurgisk inngrep for å stoppe hennes månedlige perioder. Ved å følge hennes behandling plan og gjøre smarte valg av livsstil, fortsetter Susan å føle seg bedre og se fordelene av behandlingen.

For mer informasjon om å leve med og håndtere jernmangelanemi, gå til helse emner jernmangelanemi artikkelen.

Manglende evne til å absorbere nok jern