hva gjør du sover?

Mange faktorer spiller en rolle i å forberede kroppen din til å sovne og våkne opp. Du har en intern “body klokke” som styrer når du er våken og når kroppen din er klar for søvn.

Kroppen klokke vanligvis har en 24-timers gjentagende rytme (kalt døgnrytmen). To prosesser samhandle for å styre denne rytmen. Den første er en trykk å sove som bygger med hver time som du er våken. Denne stasjonen for søvn når en topp i kveld, når folk flest sovner.

En forbindelse som kalles adenosin (ah-DEN-o-sett) ser ut til å være en faktor knyttet til denne stasjonen for søvn. Mens du er våken, nivået av adenosin i hjernen fortsetter å stige. Den økende grad av denne forbindelsen signaliserer et skifte mot søvn. Mens du sover, bryter kroppen ned adenosin.

Relatert Director Budskap

En annen prosess innebærer ditt indre kroppsklokken. Denne klokken er synkronisert med visse signaler i miljøet. Light, mørke, og andre signaler bidra til å bestemme når du føler deg våken, og når du føler deg søvnig.

For eksempel, lyssignaler fått gjennom dine øyne fortelle et spesielt område i hjernen din at det er dagtid. Dette området av hjernen hjelper justere kroppen din klokke med perioder av dagen og natten.

Dine kroppen frigjør kjemikalier i en dagsrytme som kroppen din klokke kontroller. Når det blir mørkt, utgivelser kroppen et hormon som heter melatonin (mel-ah-TONE-in). Melatonin signaliserer kroppen at det er på tide å forberede seg på søvn, og det hjelper deg døsig.

Mengden av melatonin i blodet topper når kvelden tar på. Forskere mener denne toppen er en viktig del av å forberede kroppen din for søvn.

Eksponering for sterkt kunstig lys på slutten av kvelden kan forstyrre denne prosessen, noe som gjør det vanskelig å sovne. Eksempler på sterkt kunstig lys inkluderer lyset fra en TV-skjerm, dataskjerm, eller en veldig lys vekkerklokke.

Når solen står opp, utgivelser kroppen kortisol (KOR-TIH-sol). Dette hormonet forbereder naturlig kroppen din til å våkne opp.

Rytmen og timing av kroppen klokke endrer seg med alderen. Tenåringer sovner senere på kvelden enn yngre barn og voksne. En årsak til dette er fordi melatonin er utgitt, og topper senere på 24-timers syklus for tenåringer. Som et resultat, er det naturlig for mange tenåringer å foretrekke senere ordliste om natten og sove senere på morgenen enn voksne.

Folk trenger også mer søvn tidlig i livet, når de vokser og utvikler seg. For eksempel kan nyfødte sover mer enn 16 timer i døgnet, og førskole-alderen barn trenger å ta naps.

Små barn har en tendens til å sove mer i tidlig kveld. Tenåringer har en tendens til å sove mer i morgen. Også eldre voksne har en tendens til å gå til sengs tidligere og våkne opp tidligere.

Mønstrene og typer søvn også endres etter hvert som folk modnes. For eksempel, nyfødte tilbringe mer tid i REM søvn. Mengden av slow-wave søvn (et stadium av ikke-REM søvn) topper i tidlig barndom og deretter faller kraftig etter puberteten. Det fortsetter å avta etter hvert som folk alder.

For mer informasjon om hva som gjør deg sove, gå til National Heart, Lung, and Blood Institute “Din guide til sunn søvn.”

Søvnforstyrrelser og lite søvn: bedre helse gjennom forskning