hva er urininkontinens hos kvinner?

Inkontinens / OAB Trender

Urininkontinens er den utilsiktet utslipp av urin. Det kan skje når du hoster, ler, nyser, eller jogge. Eller du kan ha et plutselig behov for å gå på do, men kan ikke få det i gang. Blære-kontroll problemer er svært vanlig, spesielt blant eldre voksne. De vanligvis ikke forårsake store helseproblemer, men de kan være pinlig.

Inkontinens kan være et kortsiktig problem forårsaket av en urinveisinfeksjon, en medisin, eller forstoppelse. Det blir bedre når du behandler problemet som forårsaker den. Men dette emnet fokuserer på pågående urininkontinens.

Det finnes to hovedtyper av urininkontinens. Noen kvinner-spesielt eldre kvinner-ha begge deler.

Blæren kontroll problemer kan være forårsaket av

Stressinkontinens kan være forårsaket av fødsel, vektøkning, eller andre forhold som strekker bekkenbunnsmusklene. Når disse musklene ikke kan støtte blæren ordentlig, faller blæren ned og presser mot vagina. Du kan ikke stramme musklene som lukker av urinrøret. Så urin kan lekke grunn av den ekstra press på blæren når du hoster, nyser, ler, mosjon, eller gjøre andre aktiviteter.

Stress incontinenc; oppstår når du nyser, hoste, le, jogge, eller gjøre andre ting som legger press på blæren. Det er den vanligste typen av blærekontroll problem hos kvinner; Urge incontinenc; skjer når du har et sterkt behov for å urinere, men kan ikke komme på toalettet i tide. Dette kan skje selv når blæren holder bare en liten mengde urin. Noen kvinner kan ha ingen advarsel før de ved et uhell lekker urin. Andre kvinner kan lekke urin når de drikker vann eller når de hører eller berøring rennende vann. Overaktiv blære er en slags urgeinkontinens. Men ikke alle med overaktiv blære lekker urin.

Urge-inkontinens er forårsaket av en overaktiv blære muskel som presser urinen ut av blæren. Det kan være forårsaket av irritasjon av blæren, og emosjonelt stress, eller hjerne tilstander så som Parkinsons sykdom eller slag. Mange ganger legene ikke vet hva som forårsaker det.

Svake muskler i nedre urinveiene; Problemer eller skade enten i urinveiene eller i nervene som styrer vannlating.