hva er pleuritt og andre pleural lidelser?

Pleuritt (PLUR-ih-SE) er en tilstand der pleura er betent. Pleura er en membran som består av to store, tynne lag av vev. Ett lag brytes rundt utsiden av lungene. De andre lags linjer innsiden av brysthulen.

Mellom lagene av vev er et meget tynt rom som kalles pleurahulen. Normalt er dette rommet er fylt med en liten mengde væske-ca 4 teskjeer fulle. Væsken hjelper de to lagene i pleura glir jevnt forbi hverandre som du puster inn og ut.

Pleuritt oppstår hvis de to lagene i pleura bli irritert og betent. I stedet for å gli jevnt forbi hverandre, de gni sammen hver gang du puster inn. Rubbing kan forårsake skarp smerte.

Andre Pleural Disorders

Mange forhold kan føre til pleuritt, inkludert virusinfeksjoner.

Outlook

Luft eller gass kan bygge opp i pleurahulen. Når dette skjer, er det som kalles en pneumothorax (noo-mo-Thor-aks). En lungesykdom eller akutt lungeskade kan føre til en pneumothorax.

Noen lunge prosedyrer kan også føre til en pneumothorax. Eksempler er lungekirurgi, drenering av væske med en nål, bronkoskopi (bron-KOS-ko-tisse), og mekanisk ventilasjon.

Noen ganger er årsaken til en pneumothorax er ikke kjent.

De vanligste symptomene på en pneumothorax er plutselige smerter i den ene siden av lunge og kortpustethet. Den luft eller gass i pleurahulen kan også legge press på lungene og føre den til å kollapse.

En liten pneumothorax kan gå bort uten behandling. En stor pneumothorax kan kreve en fremgangsmåte for å fjerne luft eller gass fra pleurahulen.

En svært stor pneumothorax kan forstyrre blodstrømmen gjennom brystet og føre til at blodtrykket å slippe. Dette kalles en spenning pneumothorax.

I noen tilfeller av pleuritt, bygger opp overflødig væske i pleurahulen. Dette kalles en pleural effusjon. Mange ekstra væske kan presse pleura mot lunge til lungene, eller deler av det, kollapser. Dette kan gjøre det vanskelig for deg å puste.

Noen ganger ekstra væske blir smittet og blir til en byll. Når dette skjer, er det som kalles en empyema (em-pi-E-ma).

Du kan utvikle en pleuravæske, selv om du ikke har pleuritt. For eksempel lungebetennelse, (nu-MO-ne-ah), hjertesvikt, kreft eller lungeemboli (PULL-mun-ær EM-bo-lizm) kan føre til en pleuravæske.

Blod kan også bygge opp i pleurahulen. Denne tilstanden kalles en hemothorax (he-mo-Thor-aks). En skade på brystet, brystet eller hjertekirurgi, eller lunge eller pleural kreft kan føre til en hemothorax.

En hemothorax kan legge press på lungene og føre den til å kollapse. En hemothorax kan også forårsake sjokk. I sjokk, ikke nok blod og oksygen når kroppens vitale organer.

Pleuritt og andre pleural lidelser kan være alvorlig, avhengig av deres årsaker. Hvis tilstanden som forårsaket pleuritt eller annen pleural lidelse er ikke altfor alvorlig og blir diagnostisert og behandlet tidlig, du vanligvis kan forvente en full gjenoppretting.