hva er palliasjon?

Siden Kathleen Huggins ble diagnostisert med lungekreft i november i fjor, har leger jobbet hardt for å prøve å kurere henne. Kirurger fjernet en del av lungen hennes, og snart vil hun begynne kjemoterapi.

Men 56-åringen New York bosatt drar også nytte av en ny type medisinsk spesialitet kalt palliativ omsorg. Det har sin egen distinkte oppdrag: å lindre nød og forbedre livskvaliteten til mennesker med alvorlige sykdommer.

For eksempel, Huggins hadde en stor, smertefull kirurgisk snitt i overkroppen hennes. Hennes palliativ omsorg lege gjorde at smertene var forvaltes riktig.

“De ville stadig spør meg hva min smerte nivå var og justere mine medisiner til hva jeg trengte å gjøre meg komfortabel,” Huggins forteller.

I dagene før operasjonen, hadde hun forberedt åndelig ved å snakke med en rabbiner – et medlem av hennes palliativt team. Deretter rett før legene tok henne med til operasjonsstuen, den samme rabbiner dukket opp på sengen hennes.

“Hun satt der med meg hele tiden og bare holdt meg i hånden”, sier Huggins.

En sosialarbeider – også på palliativt team – nå er å hjelpe henne med praktiske ting: å få en parykk før hun mister håret og ordne transport for kjemoterapi økter.

To ganger hver uke, møter hun med en rådgiver. Dette teammedlem hjelper henne å takle intense følelser som følger med å ha kreft.

Si “palliativ omsorg” og de fleste forestille kreftpasienter blir gjort komfortabel i en end-of-life hospice setting.

Men palliativ omsorg er faktisk en ny medisinsk spesialitet som nylig har dukket opp – og nei, det er ikke det samme som hospice. Det tjener ikke bare døende. I stedet fokuserer det mer generelt på å forbedre livet og gi trøst til mennesker i alle aldre med alvorlig, kronisk, og livstruende sykdommer.

Disse sykdommene kan omfatte kreft, kongestiv hjertesvikt, nyresvikt, kronisk obstruktiv pulmonal sykdom, AIDS og Alzheimers, blant andre. “Det er hele spekteret, egentlig,” sier Joseph Chan, MD, en palliativ omsorg lege i Fort Smith, Ark.

“De aller fleste av USAs medisinske skoler har palliative programmer og underviser medisinstudenter og innbyggere om lindrende behandling. Det skjedde ikke for 10 år siden. Det var bokstavelig talt ingen utdannelse skjer på emnet,” sier Diane Meier, MD, direktør for Senter til Advance palliasjon ved Mount Sinai School of Medicine i New York City.