hva er kolesterol?

For å forstå høyt kolesterolnivå (ko-LES-ter-ol), hjelper det å lære om kolesterol. Kolesterol er et voksaktig, fett-lignende stoff som er funnet i alle celler i kroppen.

Kroppen din trenger litt kolesterol å gjøre hormoner, vitamin D, og ​​stoffer som hjelper deg å fordøye mat. Kroppen din gjør hele kolesterol den trenger. Men kolesterol også er funnet i noen av maten du spiser.

Kolesterol reiser gjennom blodet i små pakker som kalles lipoproteiner (leppe-o-Pro-tenåringer). Disse pakkene er laget av fett (lipid) på innsiden og proteiner på utsiden.

Hva er høyt kolesterol?

To typer lipoproteiner bære kolesterol i hele kroppen din: low-density lipoproteiner (LDL) og high-density lipoproteiner (HDL). Å ha sunne nivåer av begge typer lipoproteiner er viktig.

Outlook

LDL kolesterol noen ganger kalles “dårlig” kolesterol. Et høyt LDL-nivå fører til en opphoping av kolesterol i blodårene dine. (Arterier er blodårer som fører blod fra hjertet til kroppen din.)

HDL kolesterol noen ganger kalles “gode” kolesterolet. Dette er fordi det bærer kolesterol fra andre deler av kroppen din tilbake til leveren. Leveren fjerner kolesterol fra kroppen din.

Høyt kolesterolnivå er en tilstand der du har for mye kolesterol i blodet. Av seg selv, tilstanden har vanligvis ingen tegn eller symptomer. Dermed er det mange som ikke vet at kolesterolnivået er for høye.

Personer som har høyt kolesterolnivå har større sjanse for å få hjertesykdom, også kalt koronarsykdom. (I denne artikkelen, begrepet “hjertesykdom” refererer til koronar hjertesykdom).

Jo høyere nivå av LDL-kolesterol i blodet, jo større sjanse er for å få hjertesykdom. Jo høyere nivå av HDL-kolesterol i blodet, jo lavere er sjansen for å få hjertesykdom.

Koronar hjertesykdom er en tilstand der plakk (plak) bygger seg opp inne i koronar (hjerte) arterier. Plakk består av kolesterol, fett, kalsium, og andre stoffer som finnes i blodet. Når plakk bygger seg opp i arteriene, er tilstanden kalles aterosklerose (ATH-er-o-skler-O-sis).

Over tid stivner plakk og begrenser dine koronararteriene. Dette begrenser strømmen av oksygenrikt blod til hjertet.

Til slutt, kan et område av plaque ruptur (bryte opp). Dette fører til en blodpropp for å danne på overflaten av plakk. Dersom clot blir stor nok, kan det for det meste eller fullstendig blokkere blodstrømmen gjennom en koronararterie.

Hvis strømmen av oksygenrikt blod til hjertemuskelen blir redusert eller blokkert, kan angina (en-JI-nah eller AN-juh-nah) eller et hjerteinfarkt oppstår.

Angina er brystsmerter eller ubehag. Det kan føles som press eller klemme på brystet. Smerten kan også forekomme i skuldre, armer, nakke, kjeve eller tilbake. Angina smerter kan selv føler dårlig.

Et hjerteinfarkt oppstår hvis strømmen av oksygenrikt blod til en del av hjertemuskelen er kuttet av. Hvis blodstrømmen ikke er gjenopprettet raskt, den delen av hjertemuskelen begynner å dø. Uten rask behandling, kan et hjerteinfarkt føre til alvorlige problemer eller død.

Plakk kan også bygge opp i andre arterier i kroppen din, for eksempel blodårene som bringer oksygenrikt blod til hjernen og lemmer. Dette kan føre til problemer som carotisar sykdom, hjerneslag og perifer karsykdom.

Senke kolesterolet kan bremse, redusere eller stoppe oppbygging av plakk i blodårene dine. Det kan også redusere risikoen for brist plakk og forårsaker farlige blodpropper.

Kilder: Nasjonalt senter for helsestatistikk (2007-2010). National Health and Nutrition Examination Survey, National Center for Health Statistics (2005-2008). National Health and Nutrition Examination Survey, National Heart, Lung, and Blood Institute, National Cholesterol Education Program (2002). Tredje rapport fra National Cholesterol Education Program (NCEP) utøve panel på deteksjon, evaluering og behandling av høyt kolesterolinnhold i blodet hos voksne (Adult Treatment Panel III) sluttrapport.

Dette drøfter NHLBI sin Exome Sequencing Project. Gjort mulig av den amerikanske Recovery og reinvestering Act av 2009, dette prosjektet gitt ut seks priser på fem akademiske institusjoner til å identifisere genetiske forbindelser til hjerte, lunge, og blodsykdommer. Individuelle studier vil ta opp kritiske helsemessige problemer, for eksempel hjerteinfarkt, hjerneslag, KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom), høyt kolesterol, høyt blodtrykk, overvekt og fedme, og andre.

Forskere rapporterer nå en ny måte å vurdere kolesterol som viser løfte om å vurdere økt risiko for hjerteinfarkt hos pasienter med psoriasis, en vanlig inflammatorisk hudsykdom. Den nye teknikken måler funksjon av high-density lipoprotein (HDL), kjent som “gode” kolesterolet, i stedet for HDL kolesterolkonsentrasjon. Studien, utført av forskere fra nasjonale hjerte lunge og blod Institute ved theernment kunne utvide bruken av teknikken. Studien vises i den elektroniske utgaven av European Heart Journal.

Enhver kvinne har en historie å fortelle, og makt til å iverksette tiltak for å beskytte hennes hjerte helse. Del din historie med andre kvinner på Facebook.

The Heart Truth kampanjen tilbyr en rekke offentlige helseressurser for å bidra til å utdanne kvinner og helsepersonell om kvinners hjertesykdom.

Relatert Director Budskap