hva er endarterectomi?

Endarterectomi (ka-ROT-id END-ar-ter-EK-til-meg), eller CEA, er en type kirurgi som brukes til å hindre slag i mennesker som har carotisar sykdom.

Carotisar sykdom oppstår hvis plakk (plak) bygger seg opp i de to store arteriene på hver side av halsen (carotis). Carotis forsyne hjernen med oksygenrikt blod.

Plakk består av fett, kolesterol, kalsium, og andre stoffer som finnes i blodet. Over tid stivner plakk og smalner carotis. Dette begrenser eller blokkerer strømmen av oksygenrikt blod til hjernen, noe som kan føre til hjerneslag.

Oversikt

Et hjerneslag kan også oppstå hvis plakk i en halspulsåren sprekker eller brudd (bursts). Blodcellefragmenter som kalles blodplater (PLATE-lar) holde seg til skadestedet og kan klumpe seg sammen for å danne blodpropper. Blodpropp kan helt eller delvis blokkere en halspulsåren.

Outlook

Et hjerneslag kan også oppstå hvis plakk i en halspulsåren sprekker eller brudd (bursts). Blodcellefragmenter som kalles blodplater (PLATE-lar) holde seg til skadestedet og kan klumpe seg sammen for å danne blodpropper. Blodpropp kan helt eller delvis blokkere en halspulsåren.

Et stykke av plakk eller en blodpropp også kan bryte løs fra veggen i halspulsåren. Plakk eller blodpropp kan reise gjennom blodet og sette seg fast i en av hjernens mindre arterier. Dette kan blokkere blodstrømmen i arterien og forårsake et slag.

Under CEA, gjør en kirurg et snitt (snitt) i nakken og fjerner plakk fra en halspulsåren. Dette bidrar til å gjenopprette normal blodstrøm gjennom arterien.

CEA kan redusere risikoen for slag hos personer som har trange eller blokkerte carotis og slag eller forbigående iskemisk anfall (TIA) symptomer. Under en TIA, eller “mini-slag,” du kan ha noen eller alle av symptomene på hjerneslag. Men symptomene varer vanligvis mindre enn 1-2 timer (selv om de kan vare opp til, 24 timer).

CEA kan også redusere risikoen for slag hos personer som har alvorlig blokkert carotis men ingen hjerneslag symptomer.

Carotis angioplastikk (AN-Jee-OH-plas-tee) er en annen vanlig behandling for carotisar sykdom. For denne prosedyren, er en tynn slange med en ballong på enden gjenget til det innsnevrede eller blokkerte halspulsåren.

Når på plass, blir ballongen blåst opp for å skyve plakk utover mot veggen av arterien. Vanligvis legen plasserer deretter en liten metall stent (rør) i arterien. Stenten senker risikoen for at arterien blir blokkert igjen.

Personer som har carotisar sykdom også kan gis antilevringsformål medisiner. Disse legemidlene bidra til å redusere blodpropp og redusere risikoen for slag.

CEA kan i stor grad redusere risikoen for slag hos personer som har carotisar sykdom. Operasjonen er ganske trygt når det gjøres av kirurger som har erfaring med det. Imidlertid alvorlige komplikasjoner, slik som slag og død, kan forekomme. Hvis du har carotisar sykdom, snakk med legen din om CEA er et alternativ for deg.

Hvis du allerede har hatt CEA, kan du ta skritt for å redusere risikoen for fremtidige slag. For eksempel får pågående behandling, behandle andre forhold (for eksempel høyt blodtrykk og høyt kolesterol), og gjøre livsstilsendringer (for eksempel slutte å røyke).