hva er carotis ultralyd?

Carotis (ka-ROT-id) ultralyd er en smertefri og ufarlig test som bruker høyfrekvente lydbølger for å lage bilder av innsiden av dine carotis.

Du har to felles carotis, en på hver side av halsen. De hvert dele inn i interne og eksterne carotis.

De interne carotis leverer oksygenrikt blod til hjernen. De eksterne carotis leverer oksygenrikt blod til ansiktet, hodebunnen, og nakke.

Oversikt

Carotis ultralyd viser om en voksaktig substans som kalles plakk (plak) har bygget opp i halspulsårene. Oppbygging av plakk i halspulsårene kalles carotisar sykdom.

Over tid kan plakk herde eller ruptur (bryte åpne). Herdet plakett innsnevrer carotis og reduserer flyten av oksygenrikt blod til hjernen.

Hvis plakett brudd, kan en blodpropp dannes på overflaten. En blodpropp kan det meste eller helt blokkere blodstrømmen gjennom en halspulsåren, som kan føre til hjerneslag.

Et stykke av plakk eller en blodpropp også kan bryte løs fra veggen i halspulsåren. Plakk eller blodpropp kan reise gjennom blodet og sette seg fast i en av hjernens mindre arterier. Dette kan blokkere blodstrømmen i arterien og forårsake et slag.

En standard carotis ultralyd viser strukturen av carotis. Din carotis ultralyd test kan inkludere en Doppler ultralyd. Doppler ultralyd er en spesiell test som viser bevegelsen av blod gjennom blodårene.

Legen din må kanskje resultatene fra begge typer ultralyd for å fullt ut vurdere om du har en blodstrøm problem i din carotis.