hva er bronkitt? akutte og kroniske årsaker, bilde, og oversikt

Bronkitt er en luftveissykdom der slimhinnene i lungene “bronkial passasjer blir betent.

Som irritert membran sveller og vokser tykkere, det begrenser eller slår seg av de små luftveiene i lungene, noe som resulterer i hoste staver som kan være ledsaget av slim og tungpustethet.

Finn ut mer om bronkitt

Grunnleggende

symptomer

Diagnose og behandling

Sykdommen kommer i to former: akutt (som varer fra en til tre uker) og kronisk (varig minst 3 måneder i året i to år på rad).

Personer med astma kan også ha astmatisk bronkitt, betennelse i slimhinnen i bronkiene.

Akutt bronkitt kan være ansvarlig for hacking hoste og slim produksjon som en gang følge en øvre luftveisinfeksjon. I de fleste tilfeller er det infeksjon viral opprinnelse, men noen ganger er det er forårsaket av bakterier.

Hvis du er ellers i god helse, bør slimhinnene tilbake til det normale etter at du har gjenopprettet fra den første lungeinfeksjon, som vanligvis varer i flere dager.

Kronisk bronkitt er en alvorlig langsiktig lidelse som ofte krever regelmessig medisinsk behandling.

Hvis du er en røyker, og komme ned med akutt bronkitt, vil det være mye vanskeligere for deg å gjenopprette. Hver sigarett skader de ørsmå hår-lignende strukturer i lungene, kalt cilia, som er ansvarlig for å pusse ut rusk, irritanter, og overflødig slim.

Hvis du fortsetter å røyke, skaden til disse flimmerhårene hindre dem i å fungere skikkelig, og dermed øke sjansene for å utvikle kronisk bronkitt. I noen tunge røykere, forblir slimhinnene lining luftrom betent og flimmerhårene til slutt slutter å fungere helt. Tett med slim, lungene er så sårbare for virus og bakterieinfeksjoner, som over tid forvrenger og permanent skade lungene “luftveiene. Dette permanent tilstand kalles KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom). Legen kan utføre en pustetest, kalt spirometri, for å se om du har utviklet KOLS. har mange ressurser som hjelper deg å lykkes slutte å røyke.

Kronisk bronkitt er en av to hovedtyper av en KOLS. Den andre viktigste formen for KOLS er emfysem. Begge former for KOLS gjør det vanskelig å puste.