hva du kan forvente før endarterectomi

Legen din vil fortelle deg hvordan du skal forberede endarterectomi (CEA). Før CEA, kan du ha en eller flere tester for å undersøke dine carotis. Disse testene kan vise om blodårene dine er smalere og hvor mye de er smalere.

Carotis ultralyd er en smertefri og ufarlig test som bruker lydbølger for å lage bilder av innsiden av dine carotis.

En carotis ultralyd test kan inkludere en Doppler ultralyd undersøkelse. Doppler ultralyd viser hastighet og retning av blodstrømmen gjennom blodårene.

carotis ultralyd

Carotis angiografi er en spesiell type av røntgen. For denne testen, et lite rør som kalles et kateter satt inn i en arterie, vanligvis i lysken (øvre lår). Røret beveges deretter inn i en av halspulsårene.

carotis angiografi

Et stoff som kalles kontrastvæske sprøytes inn i halspulsåren. Dette fargestoffet skisserer arterien og eventuelle blokkeringer på røntgenbilder.

Magnetisk resonans angiografi (MRA) er en test som skaper bilder av carotis ved hjelp av en stor magnet og radiobølger. Legen din kan se disse bildene på en dataskjerm.

Kontrastvæske kan brukes under MRA. Fargestoffet gjør blodårene dine vises bedre på bildene. (The kontrastvæske som brukes for MRAs er forskjellig fra den kontrastvæske som brukes for røntgen tester).

Computertomografi (to-MOG-rah-fee) angiografi, eller CT angiografi, er en test som bruker x-stråler for å ta bilder av kroppen din fra mange vinkler. En datamaskin kombinerer bildene i to- og tredimensjonale bilder.

Kontrastvæske kan brukes under CT angiografi. Fargestoffet gjør blodårene dine vises bedre på bildene.

Magnetic Resonance Angiografi

Computertomografi Angiografi