håndleddet smerte sykdom

Håndleddet smerte er en vanlig klage. Det er ofte forårsaket av forstuinger eller brudd fra plutselige skader. Men håndleddet smerte kan også skyldes langsiktige problemer, som for eksempel repetitive stress, leddgikt og carpal tunnel syndrom.

Fordi så mange faktorer kan føre til håndleddet smerte, diagnostisere den eksakte årsaken kan noen ganger være vanskelig. Men en nøyaktig diagnose er avgjørende for riktig behandling.

symptomer

Håndleddet smerte kan variere, avhengig av hva som forårsaker det. For eksempel er slitasjegikt smerter ofte beskrevet som ligner på en kjedelig tannpine, mens carpal tunnel syndrom vanligvis fører til en pins-og-nåler følelse, spesielt om natten. Den nøyaktige plasseringen av håndleddet smerte også kan gi ledetråder til hva som kan være årsaken dine symptomer.

Plutselige slag. Håndleddet skader oppstår ofte når du faller fremover på din utstrakte hånd. Dette kan føre til forstuing, stammer og til og med brudd. En scaphoid brudd innebærer et bein i tommelen side av håndleddet. Denne typen brudd kan ikke vises på røntgen umiddelbart etter skaden .; Gjentatte stress. Enhver aktivitet som innebærer gjentakende håndledd bevegelse – fra å treffe en tennisball eller bøye en cello til kjøring langrenn – kan inflame vevet rundt leddene eller forårsake stress frakturer, spesielt når du utfører bevegelsen i timevis uten pause. De Quervain sykdom er en repeterende spenning skade som fører til smerte ved bunnen av tommelen.

Ikke alle håndleddet smerte krever medisinsk behandling. Mindre forstuinger og belastninger, for eksempel, som regel svare på is, hvile og over-the-counter smertestillende medikamenter. Men hvis smertene og varer lenger enn noen få dager hevelse eller blir verre, bør du oppsøke lege. Forsinkelser i diagnostikk og behandling kan føre til dårlig healing, redusert omfanget av bevegelse og langsiktig uførhet.

Håndleddet er en kompleks felles består av åtte små bein ordnet i to rader mellom knoklene i underarmen og bein i hånden. Tøffe band av ligament koble håndleddet bein til hverandre og til underarm bein og hånd bein. Sener fester muskler til bein. Skade på noen av de delene av håndleddet kan forårsake smerter og påvirke din evne til å bruke håndleddet og hånden.

Håndleddet består av åtte små bein (carpal bein) pluss to lange bein i underarmen – radius og ulna. Den hyppigst skadet carpal bein er skafoidbeinet, som ligger nær bunnen av tommelen.

Artrose. Denne typen leddgikt oppstår når brusk som pute endene av bein forringes over tid. Artrose i håndleddet er uvanlig og vanligvis forekommer bare hos personer som har skadet at håndleddet i det siste .; Leddgikt. En lidelse der kroppens immunforsvar angriper sitt eget vev, revmatoid artritt innebærer vanligvis håndleddet. Hvis en håndleddet er berørt, vanligvis er det andre også.

Håndleddet smerte kan skje med hvem som helst – enten du er veldig stillesittende, veldig aktiv eller et sted i mellom. Men risikoen kan økes med

Karpaltunellsyndrom. Carpal tunnel syndrom oppstår når det er økt press på median nerve når den passerer gjennom carpal tunnel, en passasje i håndflaten siden av håndleddet .; Ganglion cyster. Disse bløtvev cyster oppstår oftest på den delen av håndleddet motsatt håndflaten. Mindre ganglion cyster synes å føre til mer smerte enn større funn gjøre .; Kienböcks sykdom. Denne lidelsen vanligvis påvirker unge voksne og innbefatter progressiv kollaps av en av de små bein i håndleddet. Kienböcks sykdom oppstår når blodtilførselen til dette benet er kompromittert.

Fører til

Selv om du kan i utgangspunktet ta kontakt med familien din lege, kan han eller hun henvise deg til en lege som er spesialist i leddlidelser (revmatolog), idrettsmedisin eller til og med en ortopedisk kirurg.

Det kan være lurt å skrive ned følgende informasjon

Legen din vil sannsynligvis stille spørsmål, som for eksempel

Under fysisk eksamen, kan legen din

I noen tilfeller kan legen din foreslå imaging tester, artroskopi eller nerve tester.

Risikofaktorer

Hvis bildetestresultatene er mangelfulle, kan legen utføre en artroskopi, en prosedyre der en blyant-sized instrument kalt et arthroscope settes inn i håndleddet gjennom et lite snitt i huden din. Instrumentet inneholder en lys og et lite kamera. Bildene vises på en TV-skjerm. Artroskopi er nå regnet som gullstandarden for å vurdere langsiktig håndleddet smerte. I noen tilfeller kan legen din reparere håndleddet problemer gjennom arthroscope.

Sport deltakelse. Wrist skader er vanlig i mange idretter, blant annet bowling, golf, turn, snowboard og tennis .; Ensformig arbeid. Nesten enhver aktivitet som innebærer hendene og håndleddene – også strikking og klippe håret – hvis det utføres kraftig nok og ofte nok kan føre til invalidiserende håndleddet smerte .; Visse sykdommer eller tilstander. Graviditet, diabetes, fedme, leddgikt og gikt kan øke risikoen for å utvikle carpal tunnel syndrom.

Forberedelse til timen din

Hvis legen mener du har carpal tunnel syndrom, kan han eller hun bestille en electromyogram (EMG). Denne testen måler de små elektriske utladninger som produseres i musklene. En nål-tynn elektrode er satt inn i muskelen, og dens elektriske aktivitet blir registrert når muskelen er i hvile og når den er sammentrukket. Nerveledningsstudier også utføres som en del av en EMG å vurdere om de elektriske impulser er redusert i området for carpal tunnel.

Detaljerte beskrivelser av symptomene; Informasjon om medisinske problemer du har hatt eller har; Informasjon om de medisinske problemene med dine foreldre eller søsken; Alle medisiner og kosttilskudd du tar; Spørsmål du ønsker å spørre legen

Behandlinger for håndleddet problemer varierer sterkt, avhengig av type, plassering og alvorlighetsgraden av skaden, så vel som på din alder og generelle helse.

Når begynte symptomene begynner ?; Har de synes å være koblet til en siste skade ?; Har noen særlig håndleddet bevegelse utløser smerte ?; Er det noen nummenhet eller prikking i hånden ?; Er du høyrehendt eller venstrehendt ?; Hva jobber du med? Betyr det krever mye håndleddet bevegelse ?; Vil du delta i noen idretter eller hobbyer som setter stress på håndleddet?

Tester og diagnose

Over-the-counter smertestillende midler, for eksempel ibuprofen (Advil, Motrin, andre) og paracetamol (Tylenol, andre), kan bidra til å redusere håndleddet smerte. Sterkere smertestillende midler er tilgjengelig på resept.

En fysioterapeut kan anbefale spesifikke behandlinger og øvelser for håndleddet skader og sene problemer. Hvis du trenger operasjon, kan fysioterapeut også hjelpe til med rehabilitering etter operasjonen. Du kan også dra nytte av å ha en ergonomisk vurdering som løser arbeidsplassen faktorer som kan bli såret håndleddet.

Sjekk håndleddet for ømhet, hevelse eller misdannelse; Be deg om å flytte håndleddet for å se om omfanget av bevegelse er blitt redusert; Vurdere grep styrke og underarm styrke

Hvis du har et brukket bein i håndleddet, vil bitene må justeres slik at det kan gro skikkelig. En støpt eller splint kan bidra til å holde bein fragmenter sammen mens de leges.

X-stråler. Dette er den mest brukte testen for håndleddet smerte. Ved hjelp av en liten mengde stråling, kan røntgenstråler viser benbrudd, så vel som tegn på artrose .; CT. Denne skanningen kan gi mer detaljerte oversikter over bein i håndleddet, og kan bidra til å finne sprekker som ikke møter opp på røntgen .; MR. Denne testen bruker radiobølger og et sterkt magnetfelt til å produsere detaljerte bilder av bein og bløtvev. For et håndledd MR, kan du være i stand til å sette armen inn i en mindre enhet i stedet for hele kroppen MR maskin .; Ultralyd. Denne enkle, ikke-invasiv test kan hjelpe visual sener, leddbånd og cyster.

Hvis du har forstuet eller anstrengt håndleddet, må du kanskje bruke en skinne for å beskytte den skadde sene eller ligament mens det gror. Splinter er spesielt nyttig med belastningsskader forårsaket av repeterende bevegelser.

I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig. eksempler

Alvorlig beinbrudd. En kirurg kan koble fragmenter av bein sammen med metall maskinvare .; Karpaltunellsyndrom. Hvis symptomene er alvorlige, må du kanskje ha tunnelen kuttet åpen for å avlaste presset på nerve .; Sene eller ligament reparasjon. Kirurgi er noen ganger nødvendig å reparere sener eller leddbånd som har sprukket.

Behandlinger og narkotika

Ikke alle årsaken til håndleddet smerte krever medisinsk behandling. For en mindre håndleddsskade, kan det være lurt å prøve å sette is på den og innpakning håndleddet med en elastisk bandasje.

Bygg bein styrke. Å få tilstrekkelige mengder kalsium – minst 1200 milligram per dag for kvinner over 50 år, eller 1000 milligram per dag for de fleste voksne – kan bidra til å forebygge brudd .; Forhindre faller. Faller frem mot en utstrakt hånd er den viktigste årsaken til de fleste håndleddet skader. For å hindre fall, slitasje fornuftige sko. Fjern hjem farer. Lys opp din stue. Og installere Håndtak i baderommet og rekkverk på trapper, hvis det er nødvendig .; Bruk verneutstyr for sportslige aktiviteter. Bruk håndleddsbeskyttere for høyrisikoaktiviteter som fotball, snowboard og rollerblades .; Vær oppmerksom på ergonomi. Hvis du tilbringer lange perioder på et tastatur, ta regelmessige pauser. Når du skriver, holde håndleddet i en avslappet og nøytral stilling. En ergonomisk tastatur og skum eller gel håndleddsstøtte kan hjelpe.

Det er umulig å hindre uforutsette hendelser som ofte forårsaker håndleddet skader, men disse grunnleggende tips kan tilby noen beskyttelse

Livsstil og hjem rettsmidler

symptom checker

Forebygging

Symptomer og behandling for

Lær mer om håndleddet smerte

1

Care Notater 4s

Mer om håndleddet smerte

Symptom Checker 1

 2s

4s

)