forståelse aneurisme – diagnostikk og behandling

En aneurisme er en forstørret del av et blodkar. Det er viktig å diagnostisere en aneurisme, fordi aneurismer kan bli større med tiden, noe som resulterer i en økt risiko for brudd, noe som kan være farlig. For å diagnostisere en aneurisme, vil legen først spørre deg mange spørsmål blant annet om et annet medlem av familien din har hatt en aneurisme. Deretter vil han eller hun utfører en komplett eksamen, herunder å lytte til ditt hjerte, sjekke blodtrykket, lytte til blodårene i halsen, og føler magen for en masse.

Finn ut mer om aneurisme

Grunnleggende

symptomer

Diagnose og behandling

Hvis legen er bekymret for at du har en hjerne aneurisme i hjernen, er det mulig at en CT scan eller en invasiv test kalt en angiografi vil bli anbefalt. I løpet av denne prosedyren, er fargestoff injiseres inn i en arterie i arm eller ben, og til hjernen, hvor en hvilken som helst abnormalitet kan detekteres ved avbildning. MR kan også være nyttig i vurderingen av aorta eller blodårene i hjernen.

Den eneste måten å bli kvitt en aneurisme er å få den reparert – ofte en risikabel prosedyre, men svært effektive når vellykket. Men noen ganger er kirurgi umulig, eller det kan utgjøre mer fare enn aneurisme. Nøye oppfølging og medikamentell behandling kan da være det beste løpet.

Konvensjonell medisin for en aneurisme

Legen din vil trolig bestemme størrelse, type og plassering av en aneurisme ved hjelp av noen av ulike bildeteknikker. Denne informasjonen vil hjelpe finne det beste løpet av behandlingen.

For ubrukelige aneurismer, kan du få foreskrevet medisiner som senker blodtrykket eller redusere styrken av hjertets sammentrekninger, og dermed minimere risikoen for brudd. Men selv for en operativ aneurisme, kan legen din først prøve medikamentell behandling og gi råd til en vente-og-se-tilnærming, med periodisk testing for å spore aneurisme vekst.

Du må kanskje kirurgi hvis legen finner at aneurisme er blitt faretruende forstørret. En kirurg kan behandle en aneurisme ved å sette inn et klipp som kutter blodtilførselen til det berørte området. En aneurisme kan også fjernes, og den delen av arterien erstattet med et syntetisk transplantat.