forstå Dupuytrens kontraktur

Vi ofte tar for gitt hvor mye våre hender kan utrette, fra å åpne pickle krukker til å nå inn i en lomme for å hente noen endring. For folk med hånden misdannelse Dupuytrens kontraktur (uttales du-PWE-TRANZ), disse tilsynelatende enkle oppgaver utgjøre mye større utfordringer.

Dupuytrens kontraktur er en tilstand som forårsaker tykk, tøff vev for å danne under huden på håndflaten. Den tykkere, forkortet vev til slutt tvinger noen av fingrene til å krølle innover mot håndflaten, og skaper en hånd misdannelse.

Forekomsten av Dupuytrens kontraktur er fortsatt høyest i nordeuropeiske land som Norge, Skottland, Irland, Island og Sverige.

Swiss legen Felix tallerken var den første til å beskrive Dupuytrens kontraktur på 1600-tallet. Mange år senere ble tilstanden oppkalt etter franske kirurgen Baron Guillaume Dupuytrens, som ga en nå berømte foredrag om tilbaketrukne fingrene i 1831.

Mer enn tre århundrer har gått siden Dupuytrens først ble oppdaget, men legene vet ennå ikke nøyaktig hva som forårsaker tilstanden. De mener at minst noen tilfeller er arvelig, men Dupuytrens kan også være forbundet med å drikke alkohol og medisinske tilstander som diabetes og beslag.

Det første tegnet på Dupuytrens kontraktur er en hard knute eller klumper av bindevev som danner under huden på håndflaten. Disse klumpene kan føle øm å ta på, men de er vanligvis ikke smertefull. Over en periode på mange år, knutene blir band av tykke vev. Båndene strekker seg opp fingrene – vanligvis i ringen og pinky fingrene, selv om andre fingrene kan bli påvirket.

Som band stramme, trekker de involverte fingrene inn mot håndflaten. Til slutt blir det umulig å fullt ut rett fingrene. Forkortelsen av fingrene forårsaket av tykk vev kalles kontraktur.

Begge hender kan påvirkes av Dupuytrens kontraktur, men en hånd er vanligvis mer alvorlig enn den andre.

Hånden misdannelse gjør det vanskeligere å gripe store objekter. Du kan ha mer problemer med å gjøre ting som å åpne krukker eller dører eller gre håret. Du bør likevel være i stand til å plukke opp små gjenstander, fordi tommelen og pekefingeren vanligvis ikke er involvert.

Håndflaten er den vanligste stedet av Dupuytrens kontraktur. Imidlertid kan Dupuytrens være knyttet til forhold som forårsaker kontrakturer i andre deler av kroppen, inkludert